6 tips om te ontspannen

Een gezonde leefstijl is meer dan gezond eten, maar dat wist je vast wel. Naast voldoende beweging, niet roken en goed slapen is ook ontspanning/stressvermindering belangrijk.
Dat geldt ook voor mij. Daarom deel ik jullie mijn 6 beste tips om te ontspannen. Maar zo’n lijst is natuurlijk nooit compleet. Dus heb je ook nog een goede tip, reageer dan via mijn Instagram of tag mij in je beste tip (mijn instagram is @everdienvdleek).

Tip 1: Plan je relax time in

Mijn ervaring als zzp’er is dat je altijd bezig kunt blijven met werken. Daarom is het goed om je ontspanning ook af te bakenen. Kijk op vrijdag (of een andere dag) in je agenda hoe de volgende week eruit ziet. Dan kun je alvast een inschatting maken van het werk maar ook van je vrije tijd. Door tijd te blokken voor ontspanning kom je beter tot rust. Je hebt er immers tijd voor vrijgemaakt. Plan je relax tijd dus in, de boog kan niet altijd gespannen zijn.

Tip 2: Gebruik beweging om te ontspannen

Ik ga graag hardlopen of wielrennen om tot rust te komen. Ontspanning door inspanning. Even het hoofd leeg maken. Ook een fijne bijkomstigheid is dat je ook even offline bent.
Leg de lat niet te hoog voor jezelf, niet elke training hoeft raak te zijn. Wil of kan je niet hardlopen?
Vergeet niet dat er zoveel meer is. Wandelen, fietsen, zwemmen. Wandelen is heel rustgevend. Weer of geen weer, ga lekker een blokje om. Echt waar, daar knap je van op.
Of als je echt even niet naar buiten kan, ga lekker dansen met muziek op of pak er een hoelahoep bij. Zoek de vorm die bij jou past.

Tip 3: Doe af en toe iets ongewoons/verrassends 

Doe eens iets ongewoons! Pak je wishlist/bucketlist (als je die hebt) en pak een activiteit eruit. Of maak een bucketlist. Ik had al langer de wens om een keer alpaca’s te zien. Die wens heb ik waargemaakt. Ook zoek ik regelmatig naar leuke activiteiten die ik nog nooit heb gedaan. Wees creatief en gun het jezelf!

Tip 4: Lezen

Maak tijd om te lezen. Het is goede afleiding, ontspanning en een rustmomentje voor jezelf. En als je er af en toe eens een informatief boek bij pakt is het ook nog leerzaam. Als je lid bent van de bibliotheek, dan is het misschien leuk om te weten dat de bibliotheek vaak ook een grote collectie e-books heeft. Als lid mag je die ook digitaal lenen voor op een tablet, e-reader, pc of mobiele app. Aanrader om makkelijk een nieuw boek te kunnen lenen.

Tip 5: Yoga

Niks zweverigs aan en je hoeft er tegenwoordig de deur niet meer voor uit. Met de handige NTC app (Nike Training Club) kun je verschillende yoga workouts doen. Ook op youtube zijn een heleboel goede sessies te vinden. Een matje of een zachte ondergrond is voldoende!

Tip 6: Leer een nieuwe taal

Houd je brein fris en fruitig door het leren van een nieuwe taal. Je kunt je hersenen ‘fit’ houden door iets nieuws te leren. Zet je hersenen dus aan het denken. Er zijn diverse taalapps te vinden. Ik vind Duolingo een fijne app. Ik heb daar mijn Spaanse woordenschat aardig mee uitgebreid.

Bonustip

Heb jij geen tijd om deze tips uit te voeren? Ga dan eens kritisch na waar je je tijd aan besteed. Apps zoals 'Quality Time' monitoren je smartphone gebruik. Je ziet dan ook hoe lang je dagelijks of wekelijks een app gebruikt. Zo ben ik tot de ontdekking gekomen dat ik onbewust totaal bijna 1 werkdag (7-8 uur) per week aan Instagram besteed, veel hè?
Misschien ontdek je zelf ook wel dat er toch wel veel tijd verloren gaat aan Facebook, Youtube, Instagram, etc. Het is een makkelijke rekensom om dan meer tijd vrij te maken voor dingen waar je echt blij van wordt!
Waarmee ga jij deze week aan de slag? Deel jij jouw beste tip ook met mij?